Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

Start Uppåt Tjänster Nyheter Våra agenturer och samarbetspartners Bilder Våra policies Information Utskick Utställningar mm. Om företaget GDPR

Hörtelefoner, Tillbehör och Hörselskydd


 

Tänk på, om du byter hörtelefon, att ett sådant byte kräver att man kalibrerar om audiometern. Det har ingen betydelse om man byter till en annan typ av hörtelefon, eller till ett annat exemplar av samma typ. En omkalibrering är ett MÅSTE vid hörtelefonbyte. Det kan annars ge mätfel på åtskilliga dB, med felaktiga diagnoser eller onödiga remitteringar till öronspecialist som följd.

Man skiljer på supraaural hörtelefon, som ligger utanpå öronmusslan, och circumaural hörtelefon, som omsluter hela öronmusslan. En circumaural hörtelefon ger en betydligt bättre dämpning av störande bakgrundsljud än en supraaural. Sedan finns även insticks-hörtelefon, som har en propp, eller kuff som man pressar samman och för in i hörselgången. Detta ger också en mycket god dämpning av störande bakgrundsljud, men även en betydligt bättre överhörningsdämpning mellan höger och vänster öra, vilket minskar behovet av maskeringsbrus.

Entomed MedTech AB är svensk representant för Etymotic Research ER-3C, E-A-RTONE och E-A-RLINK™ från 3M

TELEPHONICS TDH-39

Detta är den traditionellt sett mest använda hörtelefonen för tonaudiometri, och den hörtelefon de flesta audiometrar levererats med, om man inte önskat någon annan hörtelefon. TDH-39 är en supraaural hörtelefon.

Den är robust och relativt "stryktålig", men kan, precis som alla andra hörtelefoner, skadas av att tappas i golvet eller liknande. Dämpar inte störande bakgrundsljud speciellt mycket, endast ett fåtal dB. Lämpar sig därför bäst där man har tillgång till hörselbur, eller ett ljuddämpat rum. Hörtelefonernas kablar är färgmärkta enligt audiometristandarden, men det finns gummikuddar i rött och blått som tillval, om man vill vara extra tydlig.

 
      DD-45

Detta är en hörtelefon som hos de flesta tillverkare har ersatt TDH-39 i screeningsammanhang. Den är i det närmaste identisk med TDH-39 såväl utseendemässigt som prestandamässigt. Den har utprovats av Maico och används numera av alla Maico's "systerbolag" som Interacoustics, Amplivox och GSI. Även Entomed har gått över till denna hörtelefon, som uppfyller RoHS-direktiven (Reduction of Hazardous Substances), dvs. innehåller tillräckligt låga, eller inga alls, halter av vissa specificerade miljöfarliga ämnen.

Kablar och gummikuddar är samma som till TDH-39.

Ladda ner broschyr som PDF
     DD-65v2

Detta är en ny hörtelefon som påminner mycket om den klassiska HDA-200 från Sennheiser. Den har en god dämpning av störande bakgrundsljud och kan levereras till ett flertal av de audiometrar vi säljer.

 

Ladda ner broschyr som PDF
     AUDIOCUPS

Om man inte har ett riktigt tyst rum där man genomför sina hörseltester kan man montera sina TDH-39 eller DD-45 i ett par dämpande kåpor. Dessa ger en relativt hög dämpning av störande bakgrundsljud, inte i klass med en hörselbur, men oftast tillräckligt för att kunna genomföra en tillförlitlig screeningaudiometri inom primärvård och skolhälsovård. Levereras utan kabel.

 
     Silenta dämpkåpa

Denna kåpa har utgått ur produktionen och kan inte längre levereras!

 
Etymotic ER.3C

ER.3C är en uppdaterad version av den klassiska ER.3A som varit standard instickstelefon inom audiologi sedan 1985. Den har samma frekvensområde och karaktäristik som ER.3A vid alla audiologiska frekvenser. Den är en insticks-hörtelefon som i många fall kan ersätta en hörselbur. Man har en dämpning på drygt 30 dB i basen och runt 45 dB i diskanten, vilket dämpar störande bakgrundsljud ordentligt vid hörseltesten. Man kommer också från problem med sammanfallande hörselgångar som man kan uppleva hos vissa patienter. Eftersom man använder engångsproppar så minskar man också risken för smittspridning om patienten skulle ha någon infektion. Man minskar också behovet av maskeringsbrus för patienter med sidoskillnad eftersom överledningen mellan höger och vänster sida inte är lika stor som med en hörtelefon som ligger an mot skallbenet. Överhörningsdämpningen är så hög som upp till 70-95 dB om propparna har applicerats korrekt. Hörtelefonerna är färgmärkta enligt audiometristandarden.

Denna hörtelefon ersätter både 3A och 5A lite längre ner på sidan. Den har samma kalibreringsdata och uppfyller elsäkerhetskraven.

 

Ladda ner broschyr som PDF
  HOLMCO PD-81. Denna hörtelefon är tillfälligt stoppad av tillverkaren. Oklart när/om den kommer att kunna levereras igen.

Detta är en circumaural hörtelefon som ger en mycket god dämpning av störande bakgrundsljud, ungefär i klass med Sennheiser HDA-200 (som tyvärr inte tillverkas längre). Holmco tillverkar bl.a. hörtelefon- och kommunikationssystem till flygindustrin, och har tagit fram denna modell som lämpar sig utmärkt för audiometri. Hörtelefonerna är färgmärkta enligt audiometristandarden.

Ladda ner broschyr som PDF
      Sennheiser HDA-300

Denna hörtelefon liknar den gamla HDA-200 i sina egenskaper, men har inte lika god dämpning av störande bakgrundsljud. Fungerar också alldeles ypperligt för audiometri upp till 16000 Hz. Hörtelefonerna är färgmärkta enligt audiometristandarden.

Ladda ner broschyr som PDF
 

E-A-RLINK

Dessa proppar finns i 5 olika storlekar. De allra minsta är 3,5 och 4 mm och används till nyfödda och riktigt små barn. Nästa storlek är den beige, 10 mm, sedan följer två olika gula, den vanligaste på 13,5 mm och slutligen den största på hela 18 mm.

De två minsta säljs i påsar om 20 st.

10 och 13,5 mm säljs i förpackningar om 500 st som dock kan brytas och säljas i påsar om endast 50 st om man inte använder så många (men då till ett lite högre styckpris). För storförbrukaren finns dessa två även i ett s.k. "Value Pack" som innehåller 750 st proppar.

Den största storleken säljs i påsar om 24 st.

 
E-A-RTONE 3A (ER.3A) Denna hörtelefon är inte längre godkänd enligt elsäkerhetskraven och får inte säljas till slutanvändare. Se informationen till höger. Information om    E-A-RTONE 3A  E-A-RTONE 5A
E-A-RTONE 5A (ER.5A) Denna hörtelefon är inte längre godkänd enligt elsäkerhetskraven och får inte säljas till slutanvändare. Se informationen till höger. Information om    E-A-RTONE 3A  E-A-RTONE 5A
Reservslangar till E-A-RTONE 3A och ER-3C. 4 st per förpackning. Säljs även styckevis.

Reservnipplar till E-A-RTONE 3A och ER-3C. 10 st per förpackning. Säljs även styckevis.

Klämmor med kardborrband, passar både till E-A-RTONE 3A, E-A-RTONE 5A och ER-3C. 10 st per förpackning. Säljs även styckevis.

 
Reservkablar finns naturligtvis till både E-A-RTONE 3A, E-A-RTONE 5A och ER.3C. De levereras med 2 st monokontakter från tillverkaren, men dessa byter vi naturligtvis till den kontakt Du behöver till Din audiometer.  
E-A-RTEMP

Detta är en enkel tillfällig lösning för den nya hörapparatanvändaren så att man kan komma igång med sin hörapparat innan insatsen har hunnit bli färdig. Förpackning med 25 st. Passar alla BTE-apparater.

 
HI-FI E-A-R™ Plug

Detta är ett frekvenslinjärt hörselskydd som dämpar 12 dB över hela frekvensområdet. Det lämpar sig för t.ex. musiker som behöver höra hur det låter, men på en lite lägre nivå.

 
     
Senast ändrad: 18 december 2019